Την Αθήνα επισκέφτηκαν στις 10-11 Μαρτίου μαθητές και μαθήτριες της Α΄ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Λάρισας στο πλαίσιο του προγράμματος «Κάτω Ιταλία: Ελληνισμός και πολιτισμική κληρονομιά» με υπεύθυνες τις καθηγήτριες Βασιλική Τσιγάρα και Βασιλική Κοσμάνου. Η εκπαιδευτική επίσκεψη είχε σκοπό την μελέτη βασικών σταθμών του Ελληνικού πολιτισμού, μέσα από τον πλούτο που εκτίθεται στα ελληνικά μουσεία, καθώς και τη βιωματική προσέγγιση μέσα από παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Ειδικότερα, την πρώτη μέρα τα παιδιά ξεναγήθηκαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (εικ.1) και παρατήρησαν συγκεκριμένα εκθέματα από την εποχή του Κυκλαδικού πολιτισμού μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια, ενώ στάθηκαν ιδιαίτερα στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Έπειτα στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (εικ.2) είδαν και μελέτησαν διάφορα εκθέματα συλλογών, όπως εικόνες, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά, γλυπτά, κεραμικά κλπ.
Ακόμη, μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων, είδαν την αλλαγή φρουράς στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, και διέσχισαν την Πλατεία Συντάγματος για μια μεσημεριανή βόλτα στην οδό Ερμού. Το απόγευμα προσκύνησαν στην Μητρόπολη Αθηνών κατά τη διάρκεια των Β΄ Χαιρετισμών, ενώ κατά την περιήγησή τους στο κέντρο χάρηκαν τον περίπατο περιμετρικά της Ακρόπολης, στο Θησείο, το Μοναστηράκι και την Πλάκα, κλείνοντας τη μέρα δειπνώντας σε ταβέρνα της περιοχής.
Την δεύτερη μέρα στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» (τριώροφη κατοικία της από το 1925) στην Πλάκα, τους υποδέχτηκε με ξεχωριστή φιλοξενία η κ. Σταυρούλα Πισιμίση, διευθύντρια του Μουσείου και λαογράφος (εικ.3). Εκεί, παρουσίασε τη ζωή και το έργο της λαογράφου και συγγραφέα Αγγελικής Χατζημιχάλη (1895-1965), μιας εμβληματικής γυναίκας που πρόβαλε – μεταξύ άλλων – την αξία της χειρωνακτικής τέχνης στη χώρας μας. Τα παιδιά είδαν την έκθεση των λαογραφικών αντικειμένων του Μουσείου και ξεναγήθηκαν στη μόνιμη έκθεση για τους Σαρακατσάνους, τους οποίους μελέτησε από κοντά η Α.Χατζημιχάλη, ζώντας μαζί τους για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ύπαιθρο.
Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το – πλούσιο σε εκθέματα – Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» και παρατήρησαν όλα τα είδη μουσικών οργάνων της Ελλάδας (χορδόφωνα, αερόφωνα, μεμβρανόφωνα και ιδιόφωνα) καθώς και μουσικά αντικείμενα. Εκεί είδαν και τη λύρα του Νίκου Ξυλούρη (εικ.4) και άκουσαν δημοτικά τραγούδια.
Στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας «Κώστα Κοτσανά» αργά το μεσημέρι οι μαθητές παρακολούθησαν δύο εκπαιδευτικά προγράμματα για «Τα αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα και παιχνίδια» και για την «Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία» συμμετέχοντας ενεργά (εικ.5) με την καθοδήγηση εξαιρετικών ξεναγών. Στο πρώτο είδαν από κοντά την αρχαία λύρα, κιθάρα, βάρβιτο, σάλπιγγα, και άλλα μουσικά όργανα, έπαιξαν παιχνίδια (εικ.6) και προσέγγισαν τα αρχαία ελληνικά μαθηματικά μέσα από τις εφευρέσεις του Πυθαγόρα, του Αρχιμήδη, του Ήρωνος, του Κτησίβιου κ.ά.
Ήταν ένα εκπαιδευτικό διήμερο στην πρωτεύουσα που σίγουρα τους έδωσε πολλές γνώσεις και εμπειρίες!


Εκπαιδευτική επίσκεψη στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης –Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα πραγματοποίησαν οι μαθητές της Γ΄ Τάξης Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Λάρισας.
Την επίσκεψη διοργάνωσε η φιλόλογος του σχολείου κ. Μαρία Καραμπάτσα με τη συμμετοχή και των εκπαιδευτικών κ. Βασιλικής Τσιγάρα, κ. Θανάση Καλαμπάκα και κ. Δημητρίου Νίκου του εκπαιδευτικού ιδρύματος .
Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους της έκθεσης «LarissameaDulcissima» του διακεκριμένου ιατρού και ιστοριοδίφη κ. Νίκου Παπαθεοδώρου από την κ. Μαρία Παναγιώτου, εικαστικό με μεταπτυχιακές σπουδές και μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΕΕΤΕ )η οποία με εμπεριστατωμένο επιστημονικό λόγο παρουσίασε την πολύτιμη έκθεση .
Εξαιρετικά τιμητικό χαρακτήρισαν οι εκπαιδευτικοί το γεγονός της παρουσίας στο χώρο του ίδιου του κ. Παπαθεοδώρου , όπως και της αντιπροέδρου της Δημοτικής Πινακοθήκης κ. ΄Αννυ Ψάρρα, τους οποίους και ευχαρίστησαν θερμά για την εξαιρετικά ζεστή υποδοχή και την κατατοπιστική ενημέρωσή τους , μεταφέροντας και τις ευχαριστίες του Δ/ντή του σχολείου κ. Σωτήρη Αναγνωστόπουλου.
Οι μαθητές που είχαν την ευκαιρία να δουν τόσο την προαναφερόμενη έκθεση , όσο και τους υπόλοιπους χώρους της Πινακοθήκης , με την πλούσια εντυπωσιακότατη μόνιμη έκθεση των μεγάλων ζωγράφων της συλλογής Κατσίγρα , αποκόμισαν ουσιαστικές εμπειρίες και γνώσεις , για την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης.
« Η αυτογνωσία , ηγνώση ειδικά της ιστορίας του τόπου μας , της εποχής των γονέων , των παππούδων και των άλλων προγόνων τους , είναι το πιο πολύτιμο εφόδιο για ένα μέλλον ανοιχτών οριζόντων και μεγάλων προοπτικών» τόνισαν , τόσο οι συνοδοί εκπαιδευτικοί , όσο και οι οικοδεσπότες .
Φαίνεται επίσης πως πολλές φορές οι πίνακες ,τα μοναδικά αντικείμενα , οι σπάνιοι χάρτες , τα παλαιά έγγραφα , τα χειρόγραφα, τα κειμήλια της τουρκοκρατίας μπορούν να μην είναι μόνον κάλεσμα στα μάτια, και τη σκέψη αλλά και ένα κάλεσμα στα βιώματα .Μετά την επιτυχημένη αυτή δράση , θα ακολουθήσει στο Μουσικό Σχολείο ουσιαστική αποτίμηση των κεκτημένων και της προστιθέμενης αξίας της επίσκεψης , καθώς και σύνδεση με σύγχρονα θέματα που εμφανίζονται στο αναλυτικό πρόγραμμα των σχολικών τάξεων.



Την Εορτή των Τριών Ιεραρχών τίμησε το Μουσικό Σχολείο Λάρισας στις 30 Ιανουαρίου 2023 στο Αμφιθέατρο του Σχολείου.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος Α3 Λυκείου με ευφάνταστο τρόπο παρουσίασαν με μορφή τηλεοπτικής εκπομπής τους βίους και το έργο των Τριών Ιεραρχών, του Μεγάλου Βασιλείου, του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου και του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.
Μέσα από τα κείμενα δόθηκε έμφαση στο φιλανθρωπικό έργο των αγίων, στην προβολή της παιδείας, της μόρφωσης και στις νουθεσίες που έδωσαν οι Τρεις Ιεράρχες σε δασκάλους και μαθητές, σε γονείς και παιδιά.
Επίσης, τα παιδιά έψαλλαν μελωδικά το Απολυτίκιο των Αγίων και το "Χαίροις Ιεραρχών η Τριάς", ενώ απέδωσαν και το χριστιανικό τραγούδι "Καινούργια αρχή" με συνοδεία πιάνου.
Την γιορτή προετοίμασαν και παρουσίασαν οι μαθητές και οι μαθήτριες: Στεργίου Ανθή, Σχοινάς Παύλος, Σωτηρίου Κωνσταντίνος, Τάτση Μαρία, Τσέτσιλα Χριστίνα, Τσιντζιρούλης Δημήτριος, Τσιτσιβά Ιωάννα, Τσόλκα Μαρία-Πανωραία, Τσούμαρη Ευαγγελία, Τσούτσα Αικατερίνη, Υφαντίδης Άγγελος, Φαρμάκη Βασίλειος, Φίσα-Τζουμάκη Βικτώρια, Χάμου Αναστασία-Μαρία, Χασιώτης Ιωάννης, Χατζέλας Ζαφείρης, Χατζή Μαρία, Χατζηλιάδης Νικόλαος, Χατζημαργαρίτης Εμμανουήλ, Χατζημιχαήλ Παρασκευάς, Χριστώνη Μαρία, Ψωμά Θεοδώρα και Δημοβέλης Μάριος.
Καθώς και οι εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου: Βρούζου Δήμητρα, Βρούζος Ιωάννης, Κοσμάνου Βασιλική, Νίκου Βασίλης και Τσιγάρα Βασιλική.
1ο Βραβείο για το Μουσικό Σχολείο Λάρισας στην τελετή βράβευσης των Μαθητικών Διαγωνισμών Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ»

Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής η τελετή βράβευσης του 2ου, του 3ου και του 4ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Τα Σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ».
Το Μουσικό Σχολείο Λάρισας συμμετείχε, στην τελετή βράβευσης των Μαθητικών Διαγωνισμών με την ταινία «Ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 μέσα από τις Τέχνες», η οποία φιλοτεχνήθηκε από μαθητές του Μουσικού Σχολείου Λάρισας κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2020-21 αποσπώντας το 1ο Βραβείο στην κατηγορία για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση/Λύκεια του 3ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού.

Στην εκδήλωση καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, αλλά και όσους την παρακολουθούσαν μέσω του live-streamingΕικόναστο ertnews.gr, ο Βασίλης Αλεξόπουλος, Διευθυντής του Αρχείου της ΕΡΤ. Ακολούθησε μαγνητοσκοπημένος χαιρετισμός της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως. Διαβάστηκε επίσης μήνυμα της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ζέττας Μακρή ενώ η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Διεύθυνσης Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία του Υπουργείου, Μόνικα Καραμαλάκου-Λάππα υπογράμμισε τη σημασία της διείσδυσης των νέων τεχνολογιών στο σημερινό σχολείο. Τον τρόπο λειτουργίας του διαγωνισμού, που έχει γίνει πλέον θεσμός, παρουσίασε η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του ΥΠΑΙΘ, Σοφία Παπαδημητρίου. Εκ μέρους της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού «Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ», μίλησε ο σκηνοθέτης της ΕΡΤ, Τάκης Σακελλαρίου.
H τελετή βράβευσης διανθίστηκε με την προβολή αποσπασμάτων των μαθητικών δημιουργιών, που γέμισαν συγκίνηση την αίθουσα.
Σκοπός του διαγωνισμού ήταν η αξιοποίηση και χρήση των οπτικοακουστικών τεκμηρίων του Αρχείου της ΕΡΤ στη δημιουργία μαθητικών ταινιών μικρού μήκους, ώστε να αναδειχθεί η οπτικοακουστική μας κληρονομιά με τη ματιά των νεότερων γενεών. Διοργανώθηκε από την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Αρχείο της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε., ένα επιπλέον δυναμικό μαθησιακό εργαλείο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε μαθητές και μαθήτριες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων της Ελλάδας και της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών.
Η μαθητική ταινία «Ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 μέσα από τις Τέχνες» των μαθητών του Μουσικού σχολείου Λάρισας αξιολογήθηκε από επταμελή διεπιστημονική κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από ειδικούς σε θέματα ψηφιακής και οπτικοακουστικής δημιουργίας και στελέχη της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και ως βραβευθείσα αναρτήθηκε στους διαδικτυακούς τόπους της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και του Αρχείου της ΕΡΤ και έλαβε τη Σφραγίδα Ποιότητας «i-create-Διάκριση». Η Σφραγίδα Ποιότητας «i-create» σηματοδοτεί ότι η ψηφιακή μαθητική δημιουργία έχει αξιολογηθεί επιτυχώς με συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης που ορίστηκαν από την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και υποβλήθηκε στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων που αναπτύσσονται από την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση σε συνεργασία με Πανεπιστήμια, Ινστιτούτα και δημόσιους ή άλλους έγκριτους φορείς με την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).
Η διάκριση αυτή αποτελεί τεράστια τιμή τόσο για την οικογένεια του Μουσικού μας Σχολείου όσο και για την πόλη μας. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές μας, οι οποίοι απέδειξαν περίτρανα ότι το ανήσυχο νεανικό πνεύμα και η αστείρευτη δημιουργικότητά τους αποτελούν αναντίρρητα το όχημα ανάδειξης της ιστορικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς.
Οι μαθητές που συμμετείχαν στη δημιουργία της ταινίας είναι οι:
Αμελίμπια-Περρής Νέστωρ, Αραμπατζή Χαρίκλεια, Γκερμπεσιώτη Ζωή, Γουλούλη Αγλαΐα, Δαυλής Θεόδωρος, Δεδικούση Μαρία, Δημοπούλου Μαρίνα-Ελευθερία, Ιωαννίδης Απόστολος, Καμπά Ιωάννα, Πολύζου Αγγελική, Σίσκου Μιχαέλα-Μαρία, Τάχου Χριστίνα, Τέτσικα Ευαγγελία, Τζίκας Άγγελος-Χρήστος, Τούλη Ευδοκία, Τουφεξή Ναταλία, Τσακνάκης Αντώνιος, Τσαμτσαρίδου Σοφία, Τσιμούλη Ευαγγελία-Μαρία, Φωτίου Γεώργιος, Παπαμιχάλης Μιχαήλ-Άγγελος.

Υπεύθυνοι καθηγητές: Καραγιάννη Παρασκευή, Κτιστάκη Α. Ευφροσύνη, Νίκου Βασιλάκης, Σπυριδάκη Δέσποινα.
Στους ακόλουθους συνδέσμους, οι οποίοι παραπέμπουν στο ψηφιακό λεύκωμα του 3ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ» και στο αποθετήριο Φωτόδεντρο/i-create, μπορείτε να δείτε τη διακριθείσα μαθητική δημιουργία του Μουσικού Σχολείου Λάρισας:
https://schools.ert.gr/
https://schools.ert.gr/tainies-2020-2021/
http://photodentro.edu.gr/i-create/r/8545/600/simple-search?locale=el&query=&newQuery=true
|
|