Ενημέρωση Κηδεμ. - Μαθητών

enhm

Εκδρομές - Επισκέψεις

bus

it's TIME to ACT

erasmus

Προγράμματα ERASMUS

erasmus

Αριθμός επισκεπτών

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα18
mod_vvisit_counterΧθές392
mod_vvisit_counterΑυτή την εβδομάδα3418
mod_vvisit_counterΠροηγούμενη εβδομάδα5503
mod_vvisit_counterΑυτό το μήνα1315
mod_vvisit_counterΠρηγούμενος μήνας14381
mod_vvisit_counterΣύνολο1511868

We have: 6 guests, 1 bots online

Φόρμα Σύνδεσης



Αρχική Εκδηλώσεις Άρωμα Χριστουγέννων Μικράς Ασίας στο Μουσικό Σχολείο Λάρισας.


Τη χαρμόσυνη ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων στη Μικρά Ασία αποτύπωσαν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Λάρισας και η ηθοποιός Πόπη Πελτεκοπούλου στη χριστουγεννιάτικη εκδήλωσή που διοργάνωσαν σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών Λάρισας. Η κα Ζαφειρία Κοτζαμάνογλου στην ομιλία της ανέφερε πως στη Μικρά Ασία, από αιώνων ελληνική και πάντα βαθιά θρησκευόμενη, ο εορτασμός των Χριστουγέννων και ολόκληρου του Δωδεκαημέρου ανέδιδε το δικό του χαρούμενο, μεθυστικό άρωμα. Μέρες πολλές πριν από τα Χριστούγεννα άρχιζαν οι μπουγάδες κι η καθαριότητα, ώστε το σπίτι να είναι καθαρό, ειδικά για τη μέρα του ΑηΒασιλιού, συμβολίζοντας ότι έτσι θα υποδέχονταν έναν χαρούμενο καινούριο χρόνο. Από τα Χριστούγεννα έως την Πρωτοχρονιά γινόταν και η ετοιμασία των γλυκών, προκαλώντας πυρετώδη κινητικότητα στις νοικοκυρές και εν γένει στις γυναίκες του σπιτιού. Οι συμβολισμοί τόσο στην προετοιμασία του εορταστικού τραπεζιού, όσο και στην παρασκευή πολλών γλυκών αλλά κυρίως της βασιλόπιττας, ήταν πάντοτε παρόντες.

Παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς τα παιδιά έλεγαν τα κάλαντα στα σπίτια μαζεύοντας λιχουδιές και αγάπη από τους νοικοκύρηδες και σπανιότερα χρήματα. Οι φτωχές οικογένειες, οι πενθούντες, όσοι για κάποιο λόγο δεν μπορούσαν να γιορτάσουν τις άγιες εκείνες ημέρες, δέχονταν την απλόχερη προσφορά φίλων, συγγενών και γειτόνων. Η γιορτή και η χαρά μοιράζονταν ανάμεσα σε όλους τους ανθρώπους, ακόμα και στον τούρκο γείτονα, αλλιώς ήταν λειψή. Γιατί η Μικρά Ασία βλέποντας μέσα απ' το φως του τόπου της τη μόνη αληθινή πληρότητα της μοιρασιάς, έδινε, ανέκαθεν, απλόχερα τους πλούσιους καρπούς της. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Προϊστάμενος του Τμήματος παιδαγωγικής καθοδήγησης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών, μέλη του Συλλόγου, γονείς και φίλοι. Η διοργάνωση της γιορτής έγινε από τους εκπαιδευτικούς, Αγγελική Φούντα, Δήμητρα Βρούζου, Γιάννη Βρούζο, Θεοδώρα Τερζούδη, Φρόσω Αστ. Κτιστάκη, Ντριγκόγια Βασιλική και Γιάννη Μακρυγιάννη. Επίσης, υπήρξε τηλεοπτική κάλυψη από το κανάλι Θεσσαλία που θα παρουσιάσει την εκδήλωση στην περίοδο των Χριστουγέννων.


alt


alt



alt

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Γιορτάζουν

Ο καιρός

EPASpng

eksidikevmeni